Olin sunnuntaina Pullahiiren pursotuskurssilla. Kurssilla kävimme läpi erilaisia kermapursotuksia ja teimme ruusun sokerikreemistä. En tiennyt että sokerikreemistäkin voi tehdä ruusuja. Se oli yllättävän helppoa! Ensin pursotettiin pyöreällä tyllalla ruusulle keskus, jonka ympärille alettiin pursottaa terälehtiä ruusunlehtityllalla. Oli kiva päästä kokeilemaan erilasia pursotusteriä eli tyllia. Itselläni on vain muutama erilainen. En ole hirveästi tehnyt enkä tykännyt tehdä kermakakkuja, koska kerma tuntui olevan niin haastavaa käsitellä. Se jäi joko liian löysäksi tai ylivatkaantui. Kermavaahto on pursotusvalmista, kun se on hieman kiiltävää ja vatkaimella nostettessa jää pyystyyn. Kesken pursotusten kermavaahtoni lässähti tai pursotukset putosivat kakun sivuilta. Lässähtämisen syynä on, että täytin pussin liian täyteen jolloin käsieni lämpö vaikutti kerman koostumukseen. Samasta syystä pursotuspussista ei saa pitää kädellä kiinni kohdasta jossa on kermaa vaan pussin yläosasta. Toinen käsi ohjaa pursotuksen kulkua tyllasta kiinni pitäen. Kerman pitää olla kylmää ja purkki pitää tyhjentää hyvin jotta kaikki kerman rasvat saadaan mukaan. Käytin yleensä Floravispiä. En tiedä onko se haastellisempi käsitellä kuin tavallinen vispikerma, jota käytimme kurssilla. Kurssilla minulla ei ollut ongelmaa saada siistiä jälkeä eikä kerma lässähtänyt. Outoa! :D Täytyy harjoitella tavallisen vsipikerman kanssa vielä kotona. En ole myöskään harjoitellut kakun tekoa kotona, koska en ole viitsinyt tehdä syötävää kakkua. En tiennyt, että kermaa voi pursottaa myös styroksiselle harjoituspohjalle, joita minulta löytyy kotoa erilaisia. Pesin kermavaahdot pohjan päältä vain pois ja kuivasin sen huolella.

Tässä pursotusharjoituksiani:

pursotusharj.-normal.jpg

 

Harjoitusten jälkeen koristelimme kakut. Osa oli tehnyt valmiiksi kakkupohjan ja osa käytti harjoituspohjia, kuten minä. Tällainen "kakustani" tuli:

pursotukset-normal.jpg

Päälle tein koripunosta(tuntui ettei aivot heti hahmottanu miten se oikein tehtiinkään :D ) ja sivuille hauskan kaksivärisen pursotuksen. Värjäsimme kerman oranssiksi. Pursotuspussin sisään pursotettiin "viirut" oranssia ja värjäämätöntä kermaa. Pyörittelin pussia sen verran ahkerasti, etten saanut joka kohtaan yhtä kaunista raitaa. Reunat tein tähtityllalla. Pursotusten pysymiseen on 3 keinoa: kakku päällystetään ensin kermavaahdolla, josta pursotus saa hyvän tarttumapinnan. Terän on oltava kontaktissa kakkuun koko ajan ja pursotus on nostettava ylös asti. Ne kohdat voi peittää vielä päälle tulevilla pursotuksilla. Pullahiiren kirjassa on hyvä vinkki kerman määrään; 1 dl/kananmuna. Menekkiin vaikuttaa toki myös tyllan koko.

Nyt vain ostamaan uusia tyllia ja harjoittelemaan ahkerasti. :)