Ruusupurostust on todella kaunis. Päätin kokeilla sitä omaan synttärikakkuuni. Suosin vispikermaa, jonka on oltava todella kylmää. Laitan myös kulhon, sähkövatkaimen kärjet ja pursotuspussin tyllineen jääkaappiin ennen pursotusta. Välineiden on oltava puhtaita ja kuivia. Kermapurkit on hyvä tyhjentää huolella jottei kerman rasvat jää purkin pohjalle. Kermasta saa kestävää kun sekoittaa siihen tomusokeria. Tavallinen sokeri lötkistää vaahdon sulaessaan. Olen kuullut ettäkermaa voi lisätä myös erissä. Kerma on kuulemma tasalaatuisempaa ja siinä on vähemmän ilmakuplia kun siellä on eriaikoihin vatkautunutta kermaa. Tätä en ole vielä uskaltanut kiutenkaan kokeilla :D

 Vatkaan kermaa siten että lisään kierroksia pikkuhiljaa. Vatkautumista voi noeputtaa parilla tipalla sitruunamehua. Kerma on valmista kun se on hieman kiiltävää eikä putoa, kun kipon kääntää ylösalaisin. Varo ettet vatkaa liikaa! Purotuspussia ei kannata täyttää kovin täyteen ettei kerma lämpene liikaa. Pussista on hyvä pitää kiinni sen ylä- ja alaosasta jottei lämmitä kermaa käsillään.  Ruusut tehdään tähtityllalla eli tähen mallisella pursotuskärjellä. Pursoita kellonmyötäisesti ja pidä terää suht lähellä kakun pintaa.

Tässä kakussa oli suklaakakku- pohja. Yleensä suosin sokerikakkuja niiden helppouden takia mutta tällä kertaa halusinsekaan myös suklaata. En tiedä mikä meni vikaan kunkakku jäi keskeltä kuopalle, mutta sainpalastettua sen leikkelemällä pohjaa.  Tässä ohje 22 cm vuokaan: 

 
Aineet:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1.5 dl ranskankermaa (tai piimää)
3 munaa
1.5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
4.75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
 
Ohje:
Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä.
Laitoin väleihin 2 eri suklaatäytettä; toisessa välissä oli valkosuklaata ja appelsiinituorejuustoa sekä kermaa ja toisessa samat kuin ed. mutta kinuskisuklaaa. Kostutus maidolla. Todella hyvää! :) 

blogiin4.jpg